Návštěva veletrhu Svět knihy 2024

 

 

Letošní knižní veletrh Svět knihy Praha se nesl ve znamení výročí 100 let od úmrtí spisovatele a pražského rodáka Franze Kafky a čestným hostem se stal program „Das Buch”, tedy německojazyčná literatura.

Veletrh se tradičně konal v areálu holešovického výstaviště, v Křižíkových pavilonech a venkovních velkoprostorových stanech. Ty posloužily jako přednáškové a debatní sály, tentokrát pojmenované podle významných českých spisovatelů a spisovatelek.

Letošní program byl na hosty z Čech i zahraniční opravdu bohatý, a tak leckterý návštěvník nevěděl, kam dříve. V rámci návštěvy veletrhu mě zaujala beseda s irským autorem Johnem Boynem (Chlapec v pruhovaném pyžamu), se skotskou autorkou Jean Findley, jejíž historický román Královnin klenotník byl na veletrhu pokřtěn a nebude chybět ani ve fondu chaberské knihovny. Skotskem po stopách série Cizinka provázel odborník na historii a cestování, autor stejnojmenného netradičního knižního průvodce Jan Hrdina.

Rovněž besedy s novináři se těšily obrovskému zájmu návštěvníků a bylo nutné přesunout se na místo konání s velkým předstihem. Petra Procházková z Deníku N představila svou knihu Cesta Rusů k válce a zahraniční zpravodajové České televize David Miřejovský a Barbora Maxová odpovídali na dotazy ke knižním novinkám Zápasící Ukrajina: Zpráva o stavu země a lidí a Amerika na mušce.

Velkého zájmu publika v plně obsazeném sále se dostalo oblíbené britské spisovatelce Julii Caplin, jejíž nový titul Vila v Itálii ze série Romantické útěky byl uveden na trh právě na festivalu. Jejím příznivkyním můžeme sdělit radostnou zprávu, že nový příběh se bude odehrávat v Praze! Na autogram a možnost s autorkou prohodit pár slov se poté stála desítky metrů dlouhá fronta. O den později vzbudila podobně velký zájem i skotská spisovatelka Jenny Colgan, autorka dalších pozitivně zakončených románů pro ženy.

Ústřední tvář festivalu Franze Kafky bylo možné spatřit v různých ztvárněních – na plakátech, fotografiích, výstavních panelech, dokonce vratných kelímcích a jeho jménem byl pojmenován i jeden z hlavních přednáškových sálů. Grafický list s jeho portrétem od kreslíře Štěpána Mareše si mohli návštěvníci vlastnoručně vytisknout na historickém tiskařském stroji u jednoho z vystavovatelů. Vzácným hostem veletrhu byl i německý autor Kafkovy třídílné a vysoce hodnocené biografie Reiner Stach.

Přiblížit prostředí jeho knih mladé generaci umožnil Goethe-Institut představením videohry Playing KAFKA vyvinuté herním studiem Charles Games. Ta umožní virtuálně se ponořit do tajemného světa Kafkových románů. Interakcí s herním světem, zapojením dialogů s postavami a interaktivními hádankami se hráči vydají na kafkovskou cestu. Hra je zdarma k dispozici široké veřejnosti na mobilních zařízeních (iOS, Android) a pro PC (Windows, Mac OS) ve třech jazykových verzích: česky, německy a anglicky, je ke stažení přes QR kód, více info zde: https://www.goethe.de/ins/cz/cs/kul/the/plk.html.

Dalšími hvězdnými hosty byli Bernhard Schlink, Lars Kepler, Tanya Stewner, Lin Rinan, Mariusz Szczygiel, z českých jmenujme Kateřinu Tučkovou, Karin Lednickou a mnoho dalších.

Letošní ročník byl skutečně pestrý a každý knihomol měl možnost zúčastnit se besedy se svým oblíbeným autorem nebo zakoupit právě vydané knižní novinky.